Schildkliercentrum Hasselt

Penneveldstraat 1 – 3500 Hasselt

0485 895 433

Radioactief jodium

 

Radioactief jodium kan worden gebruikt om een te snelle schildklier (hyperthyroïdie) te behandelen. Alhoewel de naam gevaarlijk klinkt, is deze behandeling veilig. Jodium-131 wordt toegediend waarna het door de schildklier wordt opgenomen. Het gebied van de schildklier dat overactief is wordt op die manier geneutraliseerd. Vooraf wordt een onderzoek gedaan om de nodige hoeveelheid jodium-131 te bepalen.

Zowel de ziekte van Graves, een toxisch adenoom als een toxische multinodulaire goiter kan met deze methode worden behandeld. Het is een veilige en elegante manier om een operatie te vermijden.

Alhoewel dit een erg elegante en veilige behandeling is, zal een deel van de patiënten na verloop van tijd een te traag werkende schildklier (hypothyroïdie) kunnen ontwikkelen. Hieraan is gemakkelijk te remediëren door een behandeling in te stellen met schildklier hormoon (levothyroxine). Om deze reden is het belangrijk om na een behandeling met radioactief jodium in opvolging te blijven bij uw endocrinoloog.

De dagen na deze behandeling dient u enkele hygiënische maatregelen in acht te nemen. Uw endocrinoloog zal deze met u bespreken.

Radioactief jodium kan niet worden toegediend in geval van zwangerschap of borstvoeding.